Mallorca, 10.-15.4.22

Normalt har vi behov for en tur sydpå til sol og begyndende forår i uge 7, vores vinterferie, men det havde vi af forskellige årsager droppet i år. I stedet valgte vi at tage en påsketur med tid til lidt afslapning og familiebesøg til Mallorca.
En tur, hvor vi – ud over en endagstur med toget til Soller – hovedsagelig vandrede rundt i Palma.

Søndag d. 10.4.
Rejsedag med afgang fra Billund og fly til Palma de Mallorca. (Tak til Silas, der hjalp os med transport til Billund – og afhentning igen efter hjemkomsten).
Vores hotel, Hotel Born, lå i hjertet af byen, og var det samme hotel, vi boede på sidste gang vi besøgte Mallorca i vinterferien i 2017 – og som dengang tog vi bussen fra lufthavnen centrum af byen, hvor vi blev sat af et par gader fra hotellet.

Hotel Born, et gammelt nedlagt palads, receptionen

På vejen fra busstoppestedet til hotellet undrede vi os over en del politi og en del udklædte mennesker – men ellers var gaderne tomme, her kort før midnat. Det fik vi dog en forklaring på et par dage senere.

Mandag d. 11.4.
Hele formiddagen vandrede vi lidt rundt og fik set lidt på byen.

La Rampla

Vi fik gået en tur lige øst for vores hotel i kvartererne omkring Carrer Unió og La Rambla, med nogle af de smukke, gamle forretninger, flotte baggårde og interessante facader.
Noget af det, der faldt os i øjnene var de mange, smukke bygninger ved Plaça del Mercat, og især Edifici Casasayas, der egentlig er bygget som et pensionat lige efter år 1900, og CaixaForum, der i dag er hotel – begge bygget i Art Nouveau-stil – kunne imponere os.

Ved Plaça del Mercat: Església de Sant Nicolau (tv) og Edifici Casasayas (tv)

Plaça del Mercat: CaixaForum – i dag Grand Hotel – var et flot gammelt bygningsværk

Også de to bagerforretninger samme sted, den blå Forn Fondo, et Pastelleria fra  1911, og den grønne Forn des Teatre, der er fra det 19. århundrede, men restaureret i 1916, er yndede fotomotiver.

Forn Fondo

Forn des Teatre

Herefter gik det videre mod vest til floden, Torrent de Sa Riera og de fire møller i Carrer de la Indústria, hvoraf den ene er meget velbevaret med vingerne næsten i funktion. Men et flot syn med de fire møller i række ned ad gaden.

Floden Torrent de Sa Riera

Møllerne i Carrer de la Indústria

Herfra gik det nu i bus til besøg hos Claudias moster og onkel i Cala Nova, en forstad til Palma. Her tilbragte vi resten af dagen med lækker mad og drikke i familiens skød.

Tirsdag d. 12.4.
Denne dag skulle vi have en oplevelse, som der ikke tidligere havde været plads til, nemlig en togtur ad den gamle jernbane til Soller. På vej hen til jernbanestationen valgte vi lige at slå vejen forbi Plaça Mayor, det smukke hus Can FortezaRey, der er bygget i Art Nouveau-stilen, den travle handelsgade Carrer de Sant Miquel.

Plaça Mayor

Hus i handelsgaden Carrer de Sant Miquel

Det smukke hus Can FortezaRey (tv) og Barómetro de Gaspar Bennazar på Plaça d’Espanya (th)

Mens vi ventede på toget, gik vi lidt videre rundt i Plaza España-kvarteret og  kiggede ind i Militærmuseet , hvor der i øvrigt var fri entre. – Et spændende skridt tilbage i tiden.

Militærmuseets gård

Ellers var det bare videre med toget til Soller, hvor turen gik gennem det tørre landskab, hvor olivenlunde var det hyppigste indslag. Toget sneglede sig af sted gennem det flade landskab, der dog efterhånden skiftede karakter, da vi nærmede os Tramuntana bjergene.

Det gamle tog mellem Palma og Soller

Før vi nåede frem til Soller, gjorde toget holdt ved et udsigtspunkt, Mirador des Puyol s’En Banya, med en flot udsigt over bjergene og dalen ned mod Soller.

Udsigt ned i dalen fra Mirador des Puyol s’En Banya

I Soller var de fleste af olivenlundene i øvrigt erstattet af marker med citrusfrugter: citroner, appelsiner og lemon. Det var et andet indslag af farver end på resten af turen.

Appelsiner i Soller

Vel ankommet til Soller tog vi den først lige lidt med ro og fik indsnuset atmosfæren omkring Soller banegård, hvorfra det gik et tog videre til Soller Marina, og hvor der var mange flotte plakater om historien om Soller – samt et stort ‘maleri’ af Miro.

Toget til Soller Marina afgår lige uden for banegården…

Flot ‘maleri’ af Miro

Herefter tog vi først en tur rundt i bymidten omkring Plaça de la Constitució og Sant Bartomeu kirken, som vi så også lige fik set indefra med dens prangende, typisk katolske udsmykning.

Sant Bartomeu kirken

Herefter gik vi lidt væk fra den travle plads og fandt en lille lokal bar, hvor vi fik serveret blæksprutte.

På vej gennem Sollers små stræder

Efter frokosten gik vi videre gennem små, charmerende og originale gamle stræder for at se den lokale botaniske have, der er kendt for sine mange endemiske planter. Som sædvanlig kunne vi dvæle ved de mange smukke og særprægede planter i haven.

Indtryk fra den botaniske have i Soller

Efter dette besøg gik det tilbage til banegården for at tage toget tilbage til Palma.
Da vi var kommet tilbage til storbyen Palma, fik vi så små forklaringen på de mange udklædte personer, vi havde mødt første aften på vejen til hotellet – og som vi så igen mødte her i dag: Man var ved at øve det optog, der skulle være rundt omkring i byen i forbindelse med fejringen af påsken. Nu var der virkelig mange forskelligt udklædte personer på gaden, nogle klædt i Ku Klux Klan-lignende kostumer, andre klædt som De Tre Vise Mænd eller den hellige familie.

Flotte kostumer i processionen

Påskeprocession gennem Palmas gader med tunge opsatser

Nogle gående i procession, andre bærende på tunge opsatser, der viste scener fra Biblen, hovedsagelig scener, man forbandt med påsken.
Ind imellem gik orkestre – for fuld musik. Og de øvede sig til langt hen på natten, så der var en del ‘larm’ i gaderne.

Onsdag d. 13.4.
Denne dag bød på lidt forfriskende regnvejr – men hvad gjorde det? Vi skulle jo bare vandre lidt rundt i midtbyen, og så kunne vi jo altid søge i ly for regnen, hvis det blev alt for slemt.
Fakta er, at vi fortsatte vores vandreture rundt i byen, og i dag gik det ned til havnen og Paseo Maritimo.

Tunnellen ind til gaden Carrer de la Mar

Gennem tunnellen og den skønne, lille gade Carrer de la Mar til den gamle markedshal, Llotja de Palma, og Consolat de Mar, der i dag er kommunekontor.

Llotja de Palma

Videre til Passeig Maritim, hvor vi havde en flot udsigt over det imponerende bygningsværk, katedralen La Seu, på den anden side af søen, Lago Espejo de Cristal. Herefter videre gennem de små gader ved katedralen og forbi parlamentet og rådhuset.

Katedralen La Seu i Palma

Vi havde læst om små hyggelige caféer, der skulle sælge en god kop chokolade – så det skulle da prøves. Derfor opsøgte vi den lille café Can Joan de S’Aigo, som blev anbefalet af flere forskellige guider over Palma. Og OK – chokoladen var god, men stedet var overrendt og betjeningen uhøflig og stresset.

Et kig ind i en baggård

Mere slentren rundt i centrum – egentlig uden mål, men hvor vi lod indtrykkene komme til os, og hvor vi kom forbi mange af de steder, vi tidligere havde besøgt i byen. Så stor er Palma så heller ikke!
Et holdt gjorde vi ved (og i) Basílica de Sant Miquel, der var en af de første 4 kirker, der blev bygget i Palma, og som er bygget oven på den største moske fra Mallorcas islamiske periode.

Basílica de Sant Miquel

Der er ikke meget tilbage af den oprindelige kirke fra det 13. eller 14. århundrede, og det man ser er rekonstruktionen af kirken fra det 17. århundrede, hvor den blev genopført i barok stil.
Efter besøget i Basílica de Sant Miquel, gik turen hjemad mod hotellet – med et lille holdt i en anden af byens kirker, Sant Nicolau de Ciutat, på Plaça del Mercat.

Torsdag d. 14.4.
Vores sidste dag i Palma – og vores sidste vandreture rundt i byen.
Dette bragte os igen til katedralen og de gamle og smalle gader i kvarteret bag denne.

Kig op mod katedralen fra Plaça la Reina

Dette medførte også et besøg i de arabiske bade, hammam, hvor man kunne danne sig et indtryk af, hvordan mænd og kvinder samledes i den lokale badeanstalt i den byzantinske periode. Lille, men interessant udstilling.

Inde i selve badet i det arabiske bad

Turen gik herefter gennem Puerta del Mar til Parc de la Mar uden for bymuren, et roligt sted, hvor vi bla. så blomstrende koraltræer. Puerta del Mar, eller på dansk Havets Port er en del af Palmas bymur, der her skulle beskytte byen mod angreb fra havsiden.

Puerta del Mar – set inde fra bysiden

Blomstrende Koraltræer

Efter at have slappet lidt af i parken og gået rundt i kvarteret omkring katedralen – som vi ikke var inde i denne gang – besøgte vi den måske mest interessante kirke i byen (katedralen undtaget), nemlig Basílica de Sant Francesc, der ud over at være kirke også rummer et fredfyldt gotisk kloster.

Kirken/klostret Basílica de Sant Francesc, klostergården

Kirken var et flot bygningsværk med en smuk indretning, og vores besøg her blev måske endnu mere interessant, fordi forskellige grupper fra menigheden var ved at klargøre deres udstyr til påskens processioner gennem byens gader.

En af de flotte opsatser, der var ved at blive gjort klar i kirken

Lige bag kirken, ved Plaça Quadrado lå flere flot dekorerede bygninger, og især Can Barceló, en modernistisk bygning fra 1904 udsmykket med malerier, tiltrak sig vores opmærksomhed.

Bygningen Can Barceló på Plaça Quadrado

Resten af dagen og den tilstundende aften viede vi til de religiøse optog gennem byens gader, hvor optogene ingen ende ville tage med musik, sang, show og bøn. Imponerende!

Fra aftenens/nattens optog gennem Palmas gader

Fredag d. 15.4.
Hjemrejsedag. Tidligt op og med en taxa til lufthavnen før klokken 5.
Og ved middagstid kunne vi igen sætte benene på dansk jord i Billund, før Silas kørte os til Aarhus, hvor der lige blev tid til en middagslur.

Dette indlæg blev udgivet i Selv arrangeret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *