Skagen, 13.-15.3.20

Coronaen er over os, og det er derfor meget begrænset, hvor meget vi kan rejse, når vi presses af voldsomme restriktioner fra alle sider.
Her i starten af marts måned skulle vi have været til orienteringsløb i plantagerne rundt omkring Skagen, men det er så blevet aflyst som et resultat af de rejserestriktioner, der er indført i forhold til vores nabolande, hvor mange af deltagerne i løbet skulle være kommet fra. Og hvad gør vi så, når vi havde bestilt hotel – og glædet os til turen? Ja, det blev så til en rolig weekend i Nordjylland – uden løb, men stort set alene på Hotel Folden.

Hotel Folden


Fredag d. 13.03.

Efter arbejde i Kolding blev bilen pakket med varmt tøj, og så var det ellers bare om at komme nordpå til Skagen, hvor vi først på aftenen kunne tjekke ind på hotellet – hvor vi i øvrigt var de eneste gæster; alle andre havde aflyst med baggrund i corona-situationen.
Det betød også, at vi kunne nyde en lækker aftensmad som de eneste i restauranten.
Og mere blev det så ikke til den dag…

Lørdag d. 14.03.
Egentlig skulle en stor del af dagen været gået med orienteringsløb i Kirkemilen, plantagen rundt omkring den Tilsandede Kirke – øst for landevejen mellem Frederikshavn og Skagen. Men det løb var så desværre aflyst.
I stedet startede vi formiddagen med en vandretur rundt i det smukke Skagen, hvor de fleste af husene har den karakteristiske gule farve og røde tegltag.

Fiskehusene på Skagen havn

Først slog vi et slag omkring havnen og forbi fiskehusene og pakhuset, inden det gik op i byen, hvor vi i den nævnte rækkefølge kom forbi en ældre skibssmedje fra 1800-tallet på Vesterbyvej, Drachmanns Hus på Hans Baghs Vej og Det Gamle Sygehus – der tidligere havde huset en skole – på Skovvej.

Den ældre skibssmedje fra 1800-tallet på Vesterbyvej

Drachmanns Hus på Hans Baghs Vej

Bygningen, der rummede det gamle sygehus

I det hele taget var denne del af byen et smukt område.

Skagen kirke set fra Skovvej

Herefter fortsatte vores vej hen til Skagen Kirke, hvor vi kastede et blik ind i det stilrene og næsten overvældende hvide kirkerum.

Skagen kirke

Skagen kirke, kirkeskibet

Efter besøget i og ved kirken gik turen videre mod nord til Skagen Hotel og videre til Anchers Hus på Markvej, forbi Bamsemuseet på Oddevej 2A og Brøndums Hotel på Anchersvej 3.
På grund af coronaen var der helt stille i byen – selv strøget lå stille hen – og byens museer holdt ligeledes lukket, så det blev ikke til et besøg i Anchers Hus – hvor vi i øvrigt også ved et tidligere besøg i Skagen havde fået en rundvisning.

Michael og Anna Anchers hus

Brøndums Hotel

Efterhånden syntes vi, at vi havde set nok af selve Skagen i denne omgang, og derfor satte vi os i bilen for dels at få varmen og dels at få kigget på området nord for byen – dvs. en tur til fyrtårnene og Grenen.
Første stop på dette raid ud af byen var Det Hvide Fyr lige nord for bygrænsen. Dette fyr er det ældste grundmurede fyr i Danmark, og det er – naturligvis – fredet. Fyret er bygget i 1747 og var oprindelig forsynet med en åben fyrkurv, hvor der blev fyret med kul, på toppen. Og når vi nu alligevel var på de kanter, kunne vi lige så godt tage turen ud gennem hedelandskabet og se nærmere på Vippefyret, der var forløberen for Det Hvide Fyr.

Det Hvide Fyr – og det Grå Fyr

Kopi af det oprindelige vippefyr fra 1627 – nord for Skagen by

Det oprindelige vippefyr var det første af sin slags i Danmark, bygget i 1627, og det, man besøger i dag, er en tro kopi af det oprindelige fyr, placeret på samme sted som dette.
I 1858 havde Det Hvide Fyr udtjent sin opgave, og det blev erstattet med Det Grå Fyr, der første gang var i funktion d. 1. november 1858. Fyret, der med sine 46 meter er det næsthøjeste i Danmark – kun overgået af fyret på Dueodde på Bornholm, er stadigvæk i drift.
Bygningerne omkring fyret drives af Naturstyrelsen, der arrangerer skiftende udstillinger om naturen og fugletrækket over Grenen.
Og netop Grenen var næste punkt på vores program – men en gåtur helt ud på spidsen forbi bunkeranlæg og Holger Drachmanns Grav i klitterne.

Grenen

Claudia og Henrik på spidsen af Grenen

Holger Drachmanns grav i klitterne syd for Grenen

Denne tur var naturligvis ikke mindre interessant af, at flere grupper af sæler lå og solede sig på betonrester, hvor der for år tilbage havde været en bunker.

Spættede sæler (Phoca vitulina), der hviler sig på resterne af et bunkersanlæg i strandkanten

Efter en sen frokost inde i byen, fortsatte vi til Den Tilsandede Kirke og det område, vi ellers skulle have været ude at løbe i, hvis coronaen ikke var kommet på tværs.

Den Tilsandede Kirke i plantagen ‘Kirkemilen’ syd for Skagen

Alt i alt en dejlig dag i det nordligste af Jylland.

Søndag d. 15.03.
Det var i virkeligheden ikke fordi, der ikke var mere at se i Skagen og omegn, men vi besluttede, at det måtte være nok for denne gang. Altså – efter morgenmaden – satte vi os i bilen og kørte tilbage til Aarhus for at nyde de sidste timer i weekenden hjemme i varmen.

Dette indlæg blev udgivet i Selv arrangeret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *